Israel, dia 3. Dolça vida de gossos.

M’he tornat a llevar tard, està bé això de no tenir res concret a fer i saber que la nit podrà allargar-se com sempre. No m’he pogut fer a la planxa el pollastre per a 10 persones que vaig comprar ahir perquè, a banda de no tenir sal ni oli, els fogons no funcionen. No dec tenir gas però tant me fa perquè demà ja me’n vaig al pis definitiu amb una de les companyes, que arriba demà. Morta de gana he esperat que el sol comencés a caure per tornar al restaurant d’ahir. M’agrada tenir aquesta rutina ara que visc sola i no tinc a ningú, perquè és la manera de fixar el temps i no perdre la consciència de les hores que passen. Com ahir, a les 5 de la tarda estava tot tancat i no hi havia ningú pel carrer. És estrany perquè no és hora de migdiades i la gent tampoc no deu estar treballant si els comerços tampoc no estan oberts. Al restaurant, altra vegada em sento estrangera, aliena a aquesta estranya amistat que sembla agermanar tothom, malgrat que a tothora se’m dirigeixen en hebreu. A un costat de la meva taula, una mare amb el seu marit i el seu fill treu un túper de la bossa i comença a menjar mentre es mira la carta amb tota la tranquil·litat del món. A l’altre, tres parelles de prejubilats fan el cafè abans d’entrar el teatre. Me’ls miro de dalt a baix i penso que m’encantaria saber la seva història, i em fascina pensar que la vida de tota la gent amb qui em creuo és un conte d’herois. En sortir del restaurant ja era completament fosc i tot plegat era molt diferent de dues hores enrere: ja no feia calor i famílies senceres passejaven, gent de tota mena entrava al teatre, els avis jugaven al dòmino al mig del carrer i els solitaris passejàven els gossos. N’hi ha molts, de gossos, a Herzliya. I també hi ha estàtutes de gossos. Sembla com si es reivindiquéssin davant de l’islam. Em fa l’efecte que els israelians són de poques pretensions, i això m’agrada. Europa és plena de pretensiosos. De tornada cap a casa he vist alguna de les famoses sucà de les què tant m’havien parlat i havia llegit, unes cabanes on els religiosos hi dormen i hi mengen durant prop d’una setmana. De moment, però, aquí he vist molt pocs homes amb quipà i encara menys religiositat, tot i que crec que dissabte això es farà més palès. A casa, altre cop amb la cervesa israeliana, faig sonar L’holandès errant de Wagner a tot drap i em sento terrorista. Em fan mal el coll i l’orella. Crec que hauré de començar a drogar-me per prevenir les angines.

6 responses to “Israel, dia 3. Dolça vida de gossos.

 1. Reina meva! Però que no escoltes les coses que et dic? Si era festa! Simkhat Torà! L’Alegria de la Torà! Per festes, tot està tancat, com en dissabte, i el dia es compta de solpost a solpost, així que quan s’ha fet fosc ja és un altre dia i la festa s’ha acabat. També a Herzliya, que és ciutat laborista, kibutsnik, de fills de fundadors de l’Estat d’Israel, no precisament religiosos (però ja no guanyen les eleccions).

  De gossos, n’hi ha pertot. Res de vindicar res davant de ningú. Israel no s’enfronta a l’Islam, ni als àrabs. Mai de mai. Un dia de visita de catalans, un, president d’una diputació provincial espanyola sobre Catalunya, d’ERC, em va demanar, parlant de Jerusalem: “Com és que no hi ha gossos?” Doncs perquè ara deuen dormir, li vaig dir. Potser es pensava que ens els menjàvem.

  Esper que no agafis angines. Vés a la farmàcia (alerta: de creus verdes no en veuràs: es diu “beit mercàkhat” –ja deus saber que kh és la ch de Bach). Per començar a entendre què és aquest país: mira en quantes i quines llengües està escrit el prospecte.

  A les farmàcies saben anglès. Potser francès també.

 2. Damià Matamala Garrós

  Ja estic enganxat al teu blog. Cuida’t el mal de coll.

 3. La raó per la qual Israel ha d’existir és aquesta: el calendari.

 4. “A casa, altre cop amb la cervesa israeliana, faig sonar L’holandès errant de Wagner a tot drap i em sento terrorista.”

  😀

 5. Wagner es toca als concerts a Israel des de sempre.

 6. Li tornes a donar al antibiótic?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s